book(store),  business,  business,  english

The Four

For the first time I am writing immediately after reading, I have a big target for 2020 – let’s see how I will be achieving:) I remember that I bought The Four  while we were visiting Thalia – Karlsruhe and thought I could start with one attracting English book for my blog. Actually after reading this book there are couple of learnings!!

1- Have a deep look on the book and even read chapters – the language was hard to understand for me as I am not a native speaker

2- Don’t buy paperback- at least spend money on if possible on hardcover book – I bought paperback version and that was so tiny and even couldn’t take so much notes and after couple of reading sheets are now about to tear.

I guess that’s really enough  – let me shortly share my overview

  • Book published in 2017 and I believe it is still giving the same test and not outdated, one of the nice books that covers most known giant companies – I know books only about Amazon or only about Google but this is the first covering all of them
  • I like the book how it is organized, first sharing an overview, then giving in detail background of DNAs of the companies in each respective chapter and after that trying to find common points what makes them so giant and critical. After all evaluations, writer sharing examples for the fifth horseman(they call these four as four horseman) which can follow or even beat these.
  • The points I captured, how these companies grew in the past and why they are still growing with an unstoppable power. Also author shows us how they are in a battle with each other ( Amazon vs Google ).  One another thing I like that while it seems they are increasing quality of life and generating a new platform, indeed they are really dangerous as all our info in their hands and even dominating business, having less labor force vs classical companies…
  • I use all of them currently and I have a facebook account I put all pictures, have an iPhone  using all apps, heavy user of Amazon and Google(they know all shit about me:) so that’s reality, we can not escape but we need to be careful
  • Coming back to critics of book – Language is really hard for non-native speaker(maybe my English is not enough). Author thinks he is Zeus of the Gods and the ideas should be always right with these companies. For example, no point of being a good/bad father related to Apple’s success or do we need to read pages of what he has done while he was on a board of the company which was in relation with Google. First parts of the book(Chapter of Amazon and maybe a couple more) was really good and while reading didn’t get bored, later on I felt as I need to finish this book and put on my shelf. So nice but within nice organization it loses the attractiveness through end.

==========================================================================================================

Efendiiim, şimdi gelelim Türkçe yoruma, yani her horoz kendi çöplüğünde öter durumuna:) Karlsruhe’ye sık sık gideriz ve alışveriş aktivitesi olarak da en sevdiğimiz kısım Thalia’ya (bizim Türkiye’deki D&R gibi) gidip kitaplarla saatlerce ailecek sevişmek ve sonunda kitap alarak kafesinde vakit geçirmektir. Yine böyle bir gğnde fiyatının da cazip olması ile dedik alalım da okuyalım…Şmdi bu alışverişten birkaç ders;

1- Kitap almandan önce güzelliğine kanıp da hemen atlama, önce konulara ve bölümlere bi bak iyice, dili nasıl, sıkılıcak mısın sıkılmayacak mısın….

2- Mümkünse ve paran yettiği sürece, git ciltli kitap al kardeşim – evin bir köşesinde Kıbrıstan alınmış Amerikan malı gibi dursun:)

Neyse gelelim kitabımızın yorum kısmına;

  • Kitap 2017’de baslmış ancak bence hala anlattıkları geçerliliğini koruyor, yani bugün hala Amazon, Apple, Facebook(Insta-Wup), Google devler ve görünen o ki bir süre daha dev kalmaya devam edecekler… Bir de gördüğüm kadarıyla bu dört şirketi ele alıp ya da birkaç şirketi aynı anda ele alıp yorumlayan ve süzgeçten geçiren bir başka kitap yok, Amazon, Ali Baba, Google için ayrı ayrı kitaplar gördüm ancak bu kitap bir ayrı duruyor gibi geldi.
  • Eleştirmeden ya da içeriğine çok dokunmadan kitabın akışını konuşalım. Önce güzel bir giriş ve ana çerçevenin çizilmesi, sonrasında her şirketin tek tek bölümler halinde anlatılması,  sonrasında bu şirketlerin neden bu kadar dev olduklarının irdelenmesi ve finalde bunlar yenecek bir babayiğit arayışı ve mutlu son. Bence akış olarak güzel kurgulanmış, yani konular arasında kopmuyorsun ve geçişler mantıklı geliyor
  • İçerik olarak genelde bu şirketlere eleştirel bir bakış hakim, yani kime sorsak herkes vay be, amanın da ne iyi şirket falan diyebilir ancak bir de madalyonun arka yüzüne baktığımız zaman, af buyurun:) ne tür pisliklerin oldğunu çok güzel işlemiş. Tabi bence bunu yaparken fazla eleştirel davranmış, yani günümüzün gerçeği bu ve adamlar yapmış:) Özellikle şirketlerin nasıl büyüdüğünü (ürün eğrisinin Benjamin etkisi gibi yaşlandıkça arttığı gibi), nasıl bu noktalara geldiğini ve gelirken nasıl stratejiler izlediğini kitapla birlikte görebiliyorsunuz.
  • Özellikle Amazon-Google veya diğerlerinin arasındaki savaşın, okuyana kadar bu kadar farkında değildim, ya da bir kez daha tüm bilgilerimizin ellerinde olduğunu bilme belkide bir kez daha ürpertti beni, yani düşündüğünüz kadar masum değiller dedirtiyor kitap.
  • Yazarın küçük dağları ben yarattım havası, her şeyi ben bilir ve sezerim hissi kitapla ilgili kafamdaki negatif yorum açıkçası. Tabi bir de Steve Jobs’un kötü baba olmasının veya yönetim kurulunda olduğu şirketin Google ile ilişkide bulunmasının ve arkasındaki satınalma hikayesinin, ya da gençlere bu şirketlere kariyer tavsiyesi vericem diye genel tavsiyelerde bulunması kitapla ilgili gereksiz bölümlerden bazıları.
Bu yorumlardan sonra kısa ve öz yorumum; okunması gerekli, ufuk açıcı, hiç olmazsa İngilizcenizi bayaa geliştirici bir kitap, özellikle bu şirketlerle ilgili diğer kitapları listeme koydum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *