Bazen Olmaz! Başarısızlık Hikayeleri
I guess this is one of the first Turkish books that I bought in Germany. Normally I don`t buy TR books here since it is too expensive but I generally use medimops to find if something interesting.
It was still lock down time and I remember that we cleaned all books with sanitizers and put in balcony for couple of hours:):)
The book cover or name of the book is actually setting an expectation to find lessons learned from failures of 10 well known people in Turkey. I wouldn`t say I am not satisfied overall but actually mostly people looking for really down times of these people and how they survived and what lessons learned. From that perspective, not all of the selected 10 is satisfying your expectations.
Out of 10 people,
7 from business life (Muhtar Kent – former CEO and Chairman of The Coca Cola Company, Hüsnü Özyeğin founder of Finansbank, Ali Sabancı – Chairman of Pegasus Airlines and Esas Holding…)
2 from Sports (Mustafa Denizli – Turkish football player and coach and Arda Turan – Turkish Football Player)
1 from Cinema – Cem Yılmaz
I know all the people here but I wish to have first more women in the group and as well more from other areas as arts, politics, people from health or educators…
There are really nice learnings failures and eye opening mindsets for defining success from different views. Let me share couple of notes;
- Success is not the end result from Cem Yılmaz`s perspective, if the task, job… whatever you do is satisfying you and and at the end of the process if you believe that you have done this with a serenity than he is calling this as a success
- I like quote from Ali Sabanci and it is very well explaining the behaviour of young generation “If you would like to change an ecosystem of anything first you need to be in this ecosystem”
- Cem Boyner and Hüsnü Özyeğin and Hanzade Doğan were the ones who explained their failures and as well learnings from these in detail, for example Cem Boyner started to involve in politics but in the first elections he failed and giving nice memories about these…
- Hanzade Doğan has a nice experience with E-Kolay which was internet service provider in the past in TR and she admits that she wouldn’t put the best team to worst business or declining business which is hard to overcome.
- Mustafa Denizli – rather than having a failure I like his mindset and view through the life. One of his nice quotes is that on football. “If your 24 hours occupied with football it means you don’t learn nothing from life , you need to read, listen, live with others to feed yourself”
- Arda Turan – Abdulkadir Konukoğlu were the ones I couldn’t find anything to take a note seriously, lot’s of nice memories but not failures
In general I like the book and how it is organized, as well in youtube there are really nice videos for each one in a time interval for one-two min. Also it is a nice success of Ozlem Gurses Tatar that she managed to reach these well-known persons had time to interview with them and collect in one book.
=======================================================================================================
Kitap sanırım Almanya’da aldığım ilk Türkçe kitaplardan, çok pahalı olduğu için genelde Almanya’da kitaplarımı bulabilirsem kullanılmış alıyorum ya da Türkiye’den bavula yükleyip yıllık stoklamamızı bir sonraki yıla kadar yapıyoruz:):) Korona döneminde de kitapları alıp iyice kolonya ile temizledikten sonra 1-2 saat balkonda bekletmiştik, bu kitabı da temizlediğimizi ve balkonda beklettiğimizi hatırlıyorum…
Özlem Gürses Tatar, aslen ODTÜ mezunu bir mimar ancak okuduğum kadarıyla şimdiye kadar mimarlık yapmamış ama televizyonda ve medyada bir sürü programa imza atmış bir gazeteci. Bence gazetecilikteki başarısını kitabında da göstermiş, kitabı ilk aldığım zaman bu kadar ünlü ve tanınan simanın bir kitapta buluşması zor gelmişti ama ortaya okunası bir eser çıkmış.
Kitabın kapağı ya da ismi “Başarısızlık Hikayeleri – Bazen Olmaz” olunca insanda ister istemez, kitapta yer alan kişilerin hayatta karşılaştıkları başarısızlıkları ve bunlardan ne gibi kazanımlar sağladıklarını görme isteiği oluşuyor. Kitap içerik olarak genel bağlamda bunu kanıtlasa da okuyucu gözüyle böyle bir başlıkta daha dolu bir içerik olması gerektiğini düşünüyorum.
Kitapta yer alan 10 kişinin 7’si iş dünyasından, 2’si spor ve sadece Cem Yılmaz sanat dünyasından. Politika, eğitim veya farklı sektörlerden(tıp, hukuk, sanatın farklı dalları) kişilerin oluşturduğu yelpaze daha renkli ve verimli olabilirdi.
Bir de sadece 2 kadının olması aslında ülkemizdeki genel görüntünün bir yansıması mı bilemedim.
Kitapta aldığım kısa bir kaç noktaya değinmek istiyorum;
- Cem Yılmaz için başarı tanımı bir yerden bir yere gitmek veya bir hedefe ulaşmak olarak değil de genel süreç içerisinde yaptığın işten memnun olma ve mutluluk hali.
- Ali Sabancı da benzer bir yorumla huzur ve illaki yaptığın işten vicdan olarak tatmin olma duygusunu başarı olarak tanımlıyor
- Cem Boyner’in en büyük başarısızlığı ve kazanımı şüphesiz Yeni Demokrası Hareketi, gerek anektodlarıyla gerekse kazanımlarından bahsetmesiyle bence değerli bir bölümdü
- Hanzade Doğan Boyner ve Hüsnü Özyeğin, iş yaşamına ait başarısızlıkları bakımından ilk sıraya koyduklarım. Hüsnü Özyeğin mesela Rusya’da bir dil okulu işine giriyor çıkana kadar akla karayı seçiyor, Hanzade Doğan Boyner ise E-Kolay’ın kurulduktan sonra devam edilmesi sürecinde en iyi ekibini E-Kolay’ı kurtarmak için yönlendirmesini bir hata olara nitelendirıyor.
- Mustafa Denizli, başarısızlık hikayelerinden çok, işin felsefi boyutunu öne çıkartmış, en sevdiğim kısım ise şu oldu” 24 saatin futbola geçerse, dünyan futbol kadardır. Bunun sineması var, tiyatrosu var, okuması var, gezmesi var. 24 saatin futbolla geçerse, ot geldin ot gidiyorsun demektir. Bizim geçmiyor çok şükür”
- Arda Turan, Abdülkadir Konukoğlu, Zeynep Bodur Okyay’ın kısımlarında kayda değer birşey bulamadım açıkçası.