book(store),  business,  memoir,  politics,  türkish

Kayıp Yaz 2015

I keep reading books but unfortunately when it comes to write a blog I am a bit lazy, actually maybe not laziness but more I would like to put a nice work into the blog…Anyways I read this book a couple of months ago and time to put my comments in short:)

  • Book published in 2016, given as a present from my sister in 2017 and finished reading in 2019
  • The books is only in Turkish and Altan Öymen is a columnist and as well a politician in a left wing party (CHP) for decades
  • He is taking a picture of Turkish politics in 2015 and  explaining all voting history together with background. His main point is that Turkey missed a breaking point in politics and get a chance to have a coalition  government in 2015. BUT  as a result of politics done by AKP(right wing party) voting is repeated with a defeat of other parties. Since then his argument is Turkey missed a big opportunity on turning government into right way
  • As a reader I believe it is a nice book explaining very well what happened during these years and even before, those who would like to understand those years, it is a nice guide with clean information
  • The good thing is that it has so many pictures and as well supportive articles… so you really feel atmosphere and catch the dynamics of politics on what happened…

====================================================================================

Kitap okumaya devam:) Çocuklardan, işten biraz zor da olsa okumak ayrı bir aktivite, blog da yazmak ayrı bir aktvite, tembellikten değil ancak yapacaklar listesinin sonu gelmiyor maalesef!!Neyse bu kadar bahane üretme yeter sanırım…

  • Kitabın basımı 2016 ve 2017’de ablam Forum Bornova’da ayrılırken ısrarım üzerine bana bu kitabı hediye olarak almıştı, kitabı uzun dönem okuma fırsatım olmadı ancak bu yıl okuyabildim.
  • İlk Altan Öymen kitabım olması ayıp mı ya da bu yaşa kadar okumamış olmam şansızlık mı bilemedim. Altan Öymen’i eve giren Milliyet gazetesi zamanlarında hatırlıyorum, belli yaştan sonra okumaya başlamıştım ve hayal meyal CHP Genel Başkalığı yaptığı zamanlara da denk  geldim. Bence yazar ve düşünür olarak çok değerli bir insan ve yazdığı kitaplarla (özellikle dönem kitapları), okumasam da güzel eserler bıraktığı kanaatindeyim.
  • Kitaba gelirsek, 2015 de tekrarlanan seçimleri (öncesi ve sonrası) şeklinde değerlendirip, bu seçimlerin bir dönüm ve hatta bir kırılma noktası olduğunu anlatıyor. Kitaba başlamadan, bölümler arası gezinip 5. bölümden başladım çünkü Türk siyasi tarihine başlangıç ve olayların gelişimini (partilerin geçmişi ve evrimi) takip etmek bu şekilde daha mantıklı geldi. Sonrasında seçim gecesi ve 2015 tekrarlanan seçimi ile kapanışı yaptım.
  • O dönemi, özellikle öncesi ile anlamak isteyenler için çok sade ve öz, okuyanı sıkmadan anlatmış sayın Öymen. Fotoğrafların oluşu ve eski köşe yazılarından bahsedilmesi ayrı bir zenginlik katmış. Kronolojik olarak aldığım notlarla nereden nereye gelindiğini net bir şekilde anlıyorsunuz.
  • Genel olarak beğenmekle birlikte sadece ilk seçim sonrasının çok hızlı geçildiği kanaatindeyim, o dönemlerde ülkede oluşturulan hava ve bu havanın etkisiyle psikolojik olarak toplumun bir yöne kayması bence biraz kısa bahsedilmiş.
  • Tabi 80 yaşından sonra Altan Öymen’in bu güzel eseri çıkarması ve bunun için bile efor sarfetmesi bizim için örnek alınması gereken bir hareket, biz bakalım 80 yaşından sonra neleri yapabileceğiz:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *