Ten Lessons For a Post-Pandemic World
I was planning to read a book about Corona last year but couldn`t clear my mind which one to read:) By coincidence I was reading The Economist and saw an article about books about Corona. There were 3-4 books and immediately this one and Post Corona from Scott Galloway took my attention. I had a look on the contents of Post Corona and it reminded me that it is a different version of The Four and I decided to buy this one from Fareed Zakaria.
Until I read the book I was not aware of the author – Zakaria is writing in Washington Post and has a section in CNN and he is very good on analysis of politics around the world. I think the knowledge of author and analysis power makes the book powerful also and you can find many information from past to today where you can connect the dots.
First of all the book was written on a clear English, Zakaria had many researches for information and with clear English it is enjoyable to read and understand the whole concept. There are 10 lessons of pandemic-world and each section was explained from different angles. For example:
- Lesson #8 – Globalization Is Not Dead
- Lesson #9 – The World Is Becoming Bipolar
- Lesson #5 – Life is Digital
He is sharing examples why globalization will continue and why countries will not close their productions in Asia and will not immediately switch to Europe or America. Also Bipolar-World section explains US-China relationship and how it will effect the world. Digitalization part giving clear examples from Michelin Restaurants and how Corona made them digital and delivery-friendly…
Zakaria is not telling Corona is changing our world – more he is showing the structure of today will continue but maybe in a different way or form. Capitalism will not end but there might be some fixing needed as the world faced in several crisis previously.
One comment for Corona – If you are looking for a pure Corona effect and pure Corona book, it is not the book you would like to read. It is more explaining the world with connecting the past and future with the situation of Corona but not a pure Corona-effect book.
I like the book since I had a chance to see the politics, geography, economics in a different way and as well to see Corona from a different angle, for sure recommend you to read 🙂
======================================================================================================
Aslında hayatımızı etkileyen olaylar olduğu sıralarda yazılan kitapları pek sevmem, açıkçası daha etkilerini görmeden fikir beyan edilmesi gibi geliyor bana, tabii ki istisnaları kenara koymak da gerekli… Corona ile ilgili geçen yıl kitap okumaya karar vermiştim, aslında nereden başlıyacağımla ve hangi kitabın daha çok hitap edeceği ile ilgili araştırma yaparken The Economist’in kitapla ilgili köşesi imdadıma yetişti. Tesadüfen denk geldiğim sayıda Corona ile ilgili kitapları sıralamışlardı ve en çok da Zakaria’nın kitabı ile Scott Galloway’in Post Corona’sı ilgimi çekti. Post Corona’yı içerik olarak The Four’un biraz değiştirilmiş bir basımı gibi hissettiğim için ve tabii ki yeni bir yazardan bir başka kitap okumak istediğim için Zakaria’da karar kıldım.
Kitabı sevgili eşime gönderdiğim listeden, eşimin hediyesi olarak geçen yılın ortalarında almıştık ama okumak yıl sonuna kısmet oldu ve hatta yılın son kitabı olma hakkını kazandı.
Fareed Zakaria, zamanında (1970’ler) Hindistan’dan Amerika’ya göçmüş, Washington Post’da köşesi bulunan ve CNN’de yorum yapan, dünya politiği üzerine yorumlarına değer verilen bir abimiz 🙂
Kitaba gelirsek, genel olarak 10 bölümden(10 ders) oluşuyor ve her bölümde geçmiş olaylar ile gelecekte neler olabileceğini Corona etkisini de gözönünde bulundurarak okuyucularla paylaşıyor. 10 ders ne diye sorarsın bunlardan bazıları;
- Globalleşme Ölmedi
- Dünyamız iki kutuplu
- Dijital Hayat
Şimdi her bölümde alt paragraflar halinde geçmişten örneklerle ve araştırmaya dayalı bir çok bilgi ile gelecekte bizi neleri beklediğini Corona’yı da ekleyerek açıklıyor. Mesela Corona nedeniyle globalleşmenin bitmeyeceğini, ülkelerin hala üretimlerini Asya’da tutacaklarını ya da stratejilerini değiştireceklerini, Kapitalizm’in farklı bir yolla ilerlemesi gerektiğini ve her krizden sonra dünya düzeninin kendine çeki düzen verdiğini vs. örnekleri ile anlatıyor.
Genel olarak da Zakaria, genel kanının ya da herkesin söylediğinin aksine Corona’nın dünyayı çok da değiştirmeyeceğini ama dünyaya çeki düzen vereceğini belirtiyor. Bu anlamda bana bilgi dolu, araştırmaya dayalı ve farklı bir bakış açısı kazandıran bir kitap gibi geldi. Özellikle Dünya Politiğini anlamak için, hatta özellikle Çin-Amerika ekseni esaslı olaylara bakmak için güzel bir eser.
Önemli Not 🙂 Eğer sırf Corona etkili bir kitap arıyorsanız bu kitap o kitap değil, Corona parçacıklı dünya düzeni, politiği arıyorsanız bu aradığınız kitap olacaktır.
Güzel bir kitap tavsiye ediyoruz efendim 🙂