How the Mighty Fall
My performance on reading is not good as expected- for sure I have reasons, kids, busy work, home office…. You see, immediately one can find reasons for not being disciplined… anyway we are in April and nothing left for rest of the year to excuse!!
So here we go!! My second book by Jim Collins , “How the Mighty Fall” as well my first book from a library – generally I am a Bookster to buy books but this time I would like to give a try and liked it but still planning to buy a used one from betterworldbooks🙂
As counted this book is 4th published one by Collins and somehow an academic study done over companies which was big and giant previously and now fall through unknown pages of history or not famous anymore. I like the way of analyzing the companies and as well selection, because it is not based on any wish or sense and have a base of numbers as for last …. years to grow XX % or to have a GM of XX% over years… and as a result we have 11 fallen companies with success contrasts
- A&P / Kroger
- Addressograph / Pitney Bowes
- Ames / Wal-Mart
- Bank of America / Wells Fargo
- Circuit City / Best Buy
- HP / IBM
- Merck / Johnson&Johnson
- Motorola / Texas Instruments
- Rubbermaid / None Qualified
- Scott Paper / Kimberly-Clark
- Zenith / Motorola
Collins is looking through these companies in details and putting 5 stages of phases where is common resulting failure of a company. In below there is a famous chart taken from the book showing 5 stages of decline and in the book Collins going for each phase and noting what evidence shows whether you are in that stage or not…
- I will not go into each deep section but basically in the book you will find the rise of companies with success and ignoring their origin how they can be in the phase of decline. For sure Collins putting all these companies into his theory which is derived from his famous books and recommends that if we follow this theory ideally companies will be not in the same trap…
- Among the companies I worked, I witnessed also the same aspects as Collins described and more for example reorganizations, cost cutting projects.. makes me to think whether we are really on track as a company
- Book has 240 pages and 123 pages belongs to explanation of 5 stages and the rest for Appendix which is extensively data for the companies
So as a result if you find a way to buy second hand I recommend you to read if not by basis search you can find really extensive info about this book!!
=======================================================================================================
Gelelim Türkçe yorum bölümüne, evden çalışma, iş, çocuklar derken bu kitap elimde süründü durdu, bir yandan da bitirmek istiyorum ama bir gizli güç tuttu beni:):) Neyse hayırlısıyla bitirdik , şimdi önümüzdeki maçlara bakıcaz!!
Kitaba gelince, Collins kitaplarını okumaya devam ediyorum ve sanırım biraz tersten başladım, zira adamın kitapları Build to Last(1994), Good to Great(2001), Great by Choice (2011), How the Mighty Fall(2009)… diye devam ediyor ve en meşhuru Good to Great – her daim bu kitaba atıfta bulunmaktan geri kalmıyor ama ona da sıra gelecek…
Collins, şirketleri incelemiş ve belirli özelliklerini esas alarak bir liste oluşturmuş, bu listede 11 başarılı ve karşılarında da bunların rakibi başarısız şirketleri çıkatmış. Bu kitapta da bu şirketlerin neden başarısız olduklarını bir teoriye veya düşünceye oturtarak başarısızlık sürecinin 5 evrede nasıl gerçekleştiğini açıklıyor.
Şirketleri aşağıda listeledim, ilginç olan nokta Motorola’nın Zenith’e göre başarılı olurken daha sonra düşüşe geçmesi kategori değiştirmesi:)
- A&P / Kroger
- Addressograph / Pitney Bowes
- Ames / Wal-Mart
- Bank of America / Wells Fargo
- Circuit City / Best Buy
- HP / IBM
- Merck / Johnson&Johnson
- Motorola / Texas Instruments
- Rubbermaid / None Qualified
- Scott Paper / Kimberly-Clark
- Zenith / Motorola
Bütün evreleri tek tek anlatmıyacağım zira hem internette çok bilgi var, hem de okuyan açısından sıkıcı olsun istemiyorum, ben kısaca kendime göre şu şekilde çevirdim
- Hubris Born of Success – Kibir en sevdiğim günahtır
- Undisciplined Pursuit of More – Açgözlülük
- Denial of Risk and Peril – Zafer Sarhoşluğu
- Grasping for Salvation – Hallederiz Abi
- Capitulation to Irrelevance or Death – Hay Allah nerede yanlış yaptık, halbuki son krediyi alaydık şimdi batmadıydık
Çalıştığım şirketleri düşününce Collins’in 5 evreli sürecinin çok da yabacısı olmadığımın farkına vardım. Mesela bir şirket birkaç yılda bir organizasyon değişikliğine gidiyorsa, çalışan değişimi(işten ayrılma) yüksekse ve maliyet için türlü projeler hayata geçiriliyorsa muhtemelen sonu mutlu bitmeyecek bir yola doğru gidiliyordur.
Kitabı okurken not almıştım, “You pay your bills with cash. You can be profitable and bankrupt” Prof. Bill Lazier, tesadüfen FastCompany‘de de bununla ilgili bir yazı gördüm, buraya eklemeden geçmiyeyim.
Kitabı Heidelberg’deki bir kütüphaneden ödünç almıştım, aslında süper, wooww olmadım ama ikinci elini almadan duramayacağım, maalesef Türkiye’de baskısını görmedim, imkanınız olursa okumanızı öneririm…