book(store),  business,  english

The Internet Trap

Well, this one was a bit short and relatively motivating since I was able to finish on time with pleasure:) now handed over to my wife…I came across with this book in the library and it seems I am more using library nowadays more than expected, which is good still.

The book basically explaining the costs which we pay while on Internet and focuses on these in  5 chapters. Here the cost means time, effort, being upset or unhappiness, being open with your privacy… 

As we know day by day we will be more online-centric living the life and will be spending more time on Internet, on one hand that`s good since it will ease our lives but Ashesh is more emphasizing that there are hidden parts or let me say black holes which unconsciously people trapped in. Let`s go a bit more deeper to 5 costs;

  • The Cost of Temptation
  • The Cost of Information
  • The Cost of Customization
  • The Fear of Privacy
  • The Cost of Comparison

Temptation

As noted I believe the key element for this part is to control desires and as well having a high self-control mechanism. People generally looks through an ideal state and they compare their actual state with this, if there is a gap between these states people more tend to be out of control to reach ideal state. For example, you see a nice adv. on Ikea and would like to buy something thinking your flat will be good looking as it is in Ikea or if someone skiing or travelling and if we are not able to , there is desire-envy mixed feeling making us unhappy. If it is used in the right direction that`s good but so often many of us out of control for shopping and even on social media that makes us unhappy. 

Information

According to tests the more choice people has the more unlikely them to buy something, this is called choice paralysis and at the end of the day, people postpone their decisions since they believe always there will be a better choice and they avoid dissatisfaction. 

Customization

Here I learned lot`s of new things:) Customization for me a nice thing and actually I am not aligned with Ashesh in here but I agree with some key points. For example there is a effect called “endowment” , basically if you hold,touch anything you desire or even imagine that you own, that makes you to pay more enough compared to the ones doesn’t feel ownership.

Privacy

The more you are on Internet the more you open spaces from your privacy and interestingly if you ask people whether they are willing to share info about themselves they definitely say no but in case while searching on internet they oppose what they say or believe…

Comparison

This chapter is somehow nearly the same with first chapter, summarizing here, don’t compare yourself with anyone or any situation, always people tend to make upward social comparison and that makes unhappy. When somehow you are in that situation try to think downward social position or remember old days where were you and now where would you like to go…

Actually I liked the book how it is designed and especially learned lot’s of new psychological terms, techniques help me to understand more marketing:) On the other hand it is far expensive and short, if you have a chance to get from a library just finish in one day, you will enjoy it.

=======================================================================================================

Kitabı internet kapanı ya da çevirimiçi yaşamın farkında olmadan bize kaybettirdikleri şeklinde de sanırım çevirebiliriz. Kütüphaneden kitap alma işine iyice sardım,ikinci kitabım. Bu arada bir kitap için göreceli kısaydı(88sayfa) ama yine de okurken zevk aldığımı ve özellikle davranış bilimi konusunda bilgi hazineme yeni kazanımlar eklediğimi belirtmek isterim.

Kitabın yazarı senin benim gibi Kalküta’nın köyünden çıkmış ve Kanada’da şimdilerde öğretim görevlisi olarak çalışan Ashesh Mukherjee. Bu kitabı da aslında pazarlama ve davranış  çalışmaları sırasında edindiği bilgilere dayanarak hazırlamış ve altyapısı sağlam, aslında interneti kullanırken gözardı ettiğimiz noktalara değinen bir eser çıkartmış.

Kitap genel olarak internet kullanımının , eğer farkında olmazsak ve kontrolümüzü kaybedersek nasıl da kara delik gibi bizi içine çekeceğini ve bunun da bize kötü birer maliyeti olduğunu 5 ana başlıkta açıklıyor. Burada çok detaya girmeyeceğim ama çok tatlı, ufak noktaları vurgulayarak Türkçe yorum kısmını kapatacağım. Ben 5 ana başlığı kendimce Türkçeleştirdim:)

  • Şeytana Uyma
  • Çok bilgi aptallaştırır
  • Kişiye özel dikim
  • Mahremiyet
  • Sidik yarışı, imrenme

Genel olarak 5 ana maddenin bence en temel ortak noktası kişinin interneti ne amaçla kulanıyor olursa olsun kontrolünü yitirmemesi. Kontrolü yitirdiğin ve duygularına kapıldığın anda zokayı yutuyorsun ve internetin faydadan ziyade zararı dokunuyor. Mesela Ikea’da süper bir çalışma odası takımı görüyorsunuz, süper tasarım, tertemiz ve bu sende bir istek yaratıyor. Belki de çok da ihtiyaç yokken( belki çok basit bir toparlamayla yada ufak bir yatırımla çözecekken) bir anlık bir kararla çalışma odası takımı satın almaya çalışıyorsunuz.. Ya da herkesin yaşadığı temel olay, arkadaşlarımızın, eşin dostun Instagram ya da Facebook hesaplarına bakarak imrenip kendimizi mutsuz duruma düşürmek…

Yukarı da bahsedilen davranış biçimine genel olarak Hedonic Treadmill veya Hedonic Adaptation adı veriliyor. Mesela süper maaşlı bir iş teklifi alıyorsun ve mutluluğun tavan yağıyor, işe başlıyorsun ve sonrasında mutluluk seviyen başkalarına bakarak ve bulunduğun durumu sorgulayarak sürekli düşüyor…

Bir diğer konu ise internette sınırsız seçeneğin bulunması ve kişinin ne alacağına karar veremeden, daima bir iyisinin bulunacağını düşünerek satın alma veya karar verme sürecini ertelemesi ve bunun sonucu kendisini mutsuz hissetmesi. Özellikle Amazon’dan bir şeyler almak istediğim zaman bunu çok defa yaşamış biri olarak, kaybedilen zaman ve emeğin ne kadar anlamsız harcandığını şimdi daha  iyi anlıyorum.

Kitapta, yukarıdaki duruma çözüm olarak , kişinin çok bilgi bombardımanı altında olunca  “maximize”dan ziyade “satisfice”a göre kendisini ayarlaması gerektiği ve tatmin olma duygusunun öne çıkmasının mutluluk getireceğini belirtiliyor.

Benim için bir diğer kazanım da “Endowment Effect” oldu, Türkçe’ye nasıl çevrileceğini kestiremediğim için şimdilik buraya orijinal halini bırakıyorum. Özünde, sahiplik duysusu yaratılmış bireylerin sahiplik duygusu yaratılmamış olanlarına oranla daha yüksek ücret ödeme eğiliminde olduğunu gösteren bir çalışma. Mesela önce bir aylık bedava abonelik veren The Economist dergisini düşünün, bir ay sonra bırakmak istemeyeceğiniz için eskiden yükse bulduğunuz ücreti ödemeyi düşünüyorsunuz…

Genel olarak kitabı beğendim ve internet kullanırken neleri gözden kaçırdığımı ve ne gibi hatalar yaptığımı bir kez daha gördüm. Bir de en keyifli tarafı, özellikle davranış bilimi çerçevesinde çok şeyler öğrenmem oldu. Şimdi Almanya’da Euro kazanırken bile bu kitap muadillerine bakarak pahalı geliyor ve internetten de bu tür bilgiler bulabileceğinizi düşünüyorum. Bu kitabın da Türkçe çevirisinin olacağını zannetmiyorum…

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *