book(store),  business,  memoir,  türkish

Durduğum Yer Benim Değil

When I first hear about this book was around beginning of the year  and immediately I ordered from  D&R which is one of the biggest online bookstores in Turkey. Just before Corona getting crazy we flied for a couple of days to Istanbul for fun and brought the books that I ordered. As checked my notes, again I have a  habit to read books late as I read also this in May`20.

Let me briefly mention the author first of all. Cigdem Anad is one of the known journalists in Turkey and nowadays living in UK, I guess she was really active form late 80`s till 2010-2015  and made many newscasts and as well presentend, involved in different types of programes from economisc to social life in TV. Anyway, she is a really one of the legends for me in Turkey with her voice, tone, attitude which was binding you to the TV programe that she was presenting. 

 

Coming to the book, basically it is a memoir written on a format like author is talking with you in a cafe and you are chatting with one of your best friends listening her stories happened on last 5-6 years.  She is starting from where she took a decision to move abroad and continuing with how it happened until they land in UK. Also she is really open and transparent that explaining all the tough choices, interesting situations she faced. Basically, one who knows or interested in Turkey also knows that with a certain dominant party in Turkey, democrats are now minority in all parts of country and as well whom I talked from my friends, relatives are not happy with the future that Turkey is going. Cigdem`s story actually is not different than this, if you ask me also I would like to have best options for my kids and would like to express my political view without thinking what would happen in the next step. 

Here is a short comment; book has got long paragraphs and sometimes is hard to follow for the ones not get used to. For me, since in my private life also I am a bit long talkative person, it was easy for me:)

Let me come to a couple of notes which I found in the books;

  • It was interesting for me to see that people working on media also passed all the way  just like you and me. I mean I always thought that they can use their power to reach people and benefit but it seems Cigdem as well struggled in that manner. For example, finding a flat in UK, trying to apply to UK visa…
  • Turkish Coffee and Raki – both are the main questions whether we can find in abroad also she was questioning:)
  • In the book, I also find comparison of Turkish mindset vs a European mindset in couple of paragraphs – one is not better than other but it was nice to have different angles and why we think like that vs why Europeans think like that

Last part and for me maybe most critical part to think time to time; we live in abroad UK, Germany, France, Belgium… but our families still in Turkey and when we get older and older I start to think more about my parents, how to take care them, how to spend time more with them… Also when reading the last part which was about Cigdem`s mother I see that it is the same problem everyone faces one day…

Unfortunately the book is not in English but simply you can reach Cigdem in Cambridge:) to have  a Turkish coffee, see you in next book

=======================================================================================================

Kitabı ilk gördüğüm zaman sanırım bu yılın başıydı, Corona öncesine İstanbul’a kısa bir kaçamak planladığımız zaman D&R’dan diğer bir sürü kitapla sipariş ettiğimi hatırlıyorum. Açıkçası kitabı da sanırım Instagramda, Doğan Kitap yayınlarının birisine denk gelerek merak edip buldum. Okuyup bitirmem Mayıs’ı ve yazmam Ekim’i buldu, diğer kitapları mezarda tamalarım herhalde:)

Kitap özünde bir anı kitabı, Çiğdem Anad’ın yurt dışına çıkış sürecinden , nasıl karar verdiğine, İngiltere’ye nasıl yerleştiğine ve bu süreçleri yaşarken nelerin Türkiye’de değiştiğine ve  yurt dışına çıkan çoğu kimsenin nelerle karşılaştıklarına tanıklık edebilirsiniz. 

Belki birkaç paragraf önce bahsetmek gerekirdi ama Çiğdem Anad benim çocukluğumdan bu yana televizyonlarda yer alan ve 32.Gün ekolünden geçmiş:) , sadece haber gazeteciliği değil farklı türde programlarda da bulunmuş bir gazeteci. Benim en son aklımda kalan programı mesela Müjde Ar ve Aysu Kayacı ile NTV de yaptığı söyleşi/tartışma tarzında bir programdı.  O dönemki gazetecilerin yerini maalesef yeni kuşak gazeteciler aldı ancak televizyonlardaki o tatlı çerçeveyi aynı başarıyla yakalayabildik mi bilemiyorum, en azından amatör bir izleyici olarak ben eskiye daha çok özlem duyuyorum.

Neyse kitaba geri dönersek, hepimizin bildiği gibi maalesef Türkiye pek de ucu aydınlık görünmeyen bir yolda ilerliyor, teknoloji vs olarak geçmişe göre ilerlesek de hoşgorü, birbirine saygı, farlı düşüncelerin temsili anlamında oldukça gerilerdeyiz ve bu da çoğu kişinin yurt dışına farklı amaçlarla çıkmasına neden oluyor. Çiğdem Anad’ın çıkışı da farklı değil açıkçası, beni asıl şaşırtan medyada yeralan şaşaalı isimlerin hep daha kolay yoldan yurt dışına çıkabileceklerini düşünürken, Anad’ın bayağı bizim geçtiğimiz yollardan geçmesi ve bizden biri (etten-kemikten:) olduğunu keşfetmem oldu.

Kitap, okuması bakımında uzun paragraflar içeriyor ve bazen okuyucunun dağılmasına sebep olabiliyor, ya da şöyle ifade edeyim; Uzun zamandır görmediğiniz bir arkadaşınızı düşünün, size son 5 yılda olanları daldan dala atlayarak ama kronolojik olarak size kahve eşliğinde anlatıyor, hem de dur durak bilmeden. İşte kitap bu kıvamda akıyor, ben açıkçası zevk aldım ama herkese hitap etmeyebilir.

Kitapla ilgili topladığım notlardan ilginç gelenleri  sizinle paylaşmak istiyorum;

  • Türk Kahvesi ve Rakı(kitapta bu bulunmuyor) – yurt dışına çıkanlar için iki önemli nokta
  • Yüksel Aksu’nun köye dönüşü ve hayal kırıklığı, köylülerin kurnazlıkları bizim köyü hatırlattı
  • Oğlunun ve arkadaşlarının üzerinden Avrupalı ve bizim bakış açımızın yansıtılması süper olmuş
  • Temizlik Almanya veya İngiltere fark etmeksizin çok pahalı – katılıyorum
  • Sonlara doğru , hayatta kalabilmek için çok çaba sarf ederiz gibi bir yorumda bulunmuş, tamamıyla katılıyorum, biz Türkiye’de “Jungle” içinde yetiştikten sonra Avrupa’nın ufak tefek zorlukları çok da fazla zorlamıyor:)

Son olarak annesi ile ilgili yazmış oldukları , başta benim ailemle ilgili sorumluluklarım olmak üzere, yurt dışında son dönemde çıkan diğer arkadaşlarımda da gördüğüm ikilemi, aklımızın kalmasını çok güzel anlatıyor.

Kitabı kişisel değerlendirmemde beğendiğimi ve yurt dışına çıkan, çıkacak arkadaşlara özellikle tavsiye edebileceğimi belirtmek isterim.

Bir sonraki kitapta görüşmek üzere!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *