book(store),  business,  memoir,  türkish

Mustafa Kemal’in “Can Yoldaşı” , Ali Çavuş

This is the first book of the year!!!, actually I have read this book twice but now with more focus and more notes happy to share my insights about the book

Zeynel Lüle is a  Turkish journalist in Strasbourg and he is grandson of Ali Çavuş who was the equerry of Atatürk back in hard days of foundation of Turkısh Republic. Memories of Ali Çavuş are published in the newspapers around 60’s and also published as a book. Zeynel Lüle gathered all information again and made a detailed research of the memories to make a new publish in 2008. Indeed, that’s a great book that you can witness all details from the one who was together with Atatürk like his shadow. In the book you can find unknowns of  Atatürk and as well you can see how the Turks build the Republic with poverty and lack of resources…

Let me share couple of points from my notes;

  • The book is written in a lean language and easy to follow with important details, you feel as if you are travelling with Atatürk
  • Interesting to learn that Atatürk has a fear on darkness
  • No railway, no proper road, transportation is done under very hard conditions and telegraph is the most important communication tool, who controls telegraph is able to control as well all communication
  • Defense Ministry is based in Istanbul(today it is used as Istanbul University)

These kind of memories are really critical to see, observe and understand the time that passed and played a critical role in the history. As well Ali Çavuş is one of the honest and brave patriots who surrounded Atatürk and  made a significant impact in Turkish victory.

A must read for whom to learn more Turkish victory and Atatürk!!

=====================================================================================================

Yılın açılışını güzel bir kitapla başlamanın ayrı bir zevki var gerçekten, geçen yıl da bu şekilde başlayıp daha sonrasında kitap okuma hızımız düşmüştü ancak bu yıl umarım daha güzel gider…

Mustafa Kemal’in “Can Yoldaşı” Ali Çavuş2008 yılında Zeynel Lüle tarafından basılmış, Ali Çavuş’un Atatürk’le geçirdği 5 yıla (1919-1924) ait anıların bulunduğu okunası bir eser. Ali Çavuş, Zeynel Lüle’nin dedesi ve savaştan sonra Devlet Demir Yollarında memur olarak çalışarak 70’li yıllara kadar yaşıyor, bu esnada anıları Yeni Gün Gazetesinde yayınlanıyor ve bir kitap haline getiriliyor. Zeynel Lüle, detaylı bir araştırmadan sonra bu anıları tekrar birleştirip bizim okuduğumuz eseri daha kapsamlı olarak basıma hazırlıyor.

Ali Çavuş, önceleri Enver Paşa’nın emir çavuşu iken sonraları Atatürk’ün maiyetine giriyor ve Kurtuluş Savaşının en heyecanlı, çalkantılı döneminde Ulu Önder’e can yoldaşlığı yapıyor. Bu tür anıları çok önemsemek gerekli çünkü tarihi kişiliklerin yanlarında bulunan ve tarihe tanıklık eden şahısların aktarımları bizim o günlere ait olan gözlemlerimizi ve anlayışlarımızı farklılaştırıyor, daha doğrusu olaylara ve kişilere daha farklı bir pencereden bakma şansı elde ediyoruz.

Kitapla ilgili notlarıma gelirsek;

  • Kitap sade ve anlaşılır bir dille, gerekli detaydaki bilgilerle donatılmış. Okurken gerçekten o arabayla yolculuk ettiğimi, o vadiden atlarla geçtiğimi hissettiriyor…
  • Atatürk’ün karanlıkta yatmaktan korktuğu, “mendebur” kelimesini çok kızınca kullandığı kitapta yeralıyor.
  • Savaş yıllarındaki yoksulluk ve yokluğu, yiyecek ekmeğin dahi zor bulunmasını, Türk insanının fedakarlığını kitabı okurken görebiliyosunuz.
  • Benim için ilgi çeken bir nokta Harbiye Nazırlığının İstanbul Üniversitesi’nin şimdiki yeri olduğunu öğrenmem oldu(kitapta bu bilgi direkt yok, araştırınca buldum)
  • Düzgün yol ve tren yok, en önemli iletişim aracı telgraf

Kitabın benim için en can alıcı kısmların birisi aşağıdaki parçaydı ve özeti bununla bitirmek istiyorum, iyi ki varsınız, size minnettarız..

“Bütün ömrümü Atatürk sevgisiyle geçirdim. Hayattaki yegane servetim; Atatürk’ün lütfettikleri vesika, İstiklal Madalyası ve küçücük tekaüt maaşımdır.

Çok müsterihim”

Ali Çavuş(Metin)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *